noopener ve noreferrer nedir? SEO’yu etkiler mi?

Son çalıştığım projede, .NET altyapısına sahip bir web sitesinin mevcut tasarımını WordPress teması haline getirdik. Sonrasında da eski sitedeki içeriği yeni siteye aktarmak için bir çalışma yaptım. Her şey yolunda gidiyordu, ta ki bazı içerikleri el ile düzeltmem gerekene kadar. Bağlantılarda bir anda ortaya çıkan gizemli rel="noopener noreferrer" kodu da neyin nesiydi?

Okumaya devam et noopener ve noreferrer nedir? SEO’yu etkiler mi?

C# ile SEO uyumlu daha anlaşılır web adresleri hazırlama

PHP ile bu işi nasıl yapabileceğimizi daha önce anlatmıştım. C# ile geliştirdiğimiz bir uygulamada da gerekli olunca biraz araştırdım. PHP ile olan deneyimlerimden yola çıkarak ihtiyaç listesi çıkarttım ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda biraz araştırma yaptım. Bu araştırmalardan bir tanesi HTML etiketlerinin temizlenmesi konusuydu ki ondan da bahsetmiştim. Geriye çentikli karakterlerin (ğ,ü,ş,ö,ç, ì, é vb.) çentiksiz hallerine ulaşmak gibi bir problem kalmıştı. Problemin çözümüne burada ulaştım.
Okumaya devam et C# ile SEO uyumlu daha anlaşılır web adresleri hazırlama

PHP ile SEO uyumlu daha anlaşılır web adresleri hazırlama

Uzun zamandır, geliştirdiğim web sitelerinde, hem daha anlaşılır olması, hem de SEO açısından daha faydalı olduğu genel kanaat olduğu için, adresleri ilgili sayfanın başlığından oluşturuyorum. İlk başlarda başlığı adrese çeviren bir metot yazmıştım, fakat zaman geçtikçe bu metodun çeşitli durumlarda düzgün çalışmadığını gözledim. Bunun üzerine örnekler ve en iyi pratiklere göz atmaya başladım.

Bu konuda en başarılı bulduğum uygulama WordPress oldu. WordPress açık kaynak kodlu bir uygulama olduğundan hemen kaynak kodlarını inceleyerek bu problemin üstesinden nasıl geldiklerini inceledim ve gerekli kısımları bir araya getirdim. WordPress’i seçme sebeplerimden birisi de, uygulamanın bir çok dilde kullanılması ve ilgili metotların bu dilleri destekleyecek şekilde geliştirilmeleriydi.
Okumaya devam et PHP ile SEO uyumlu daha anlaşılır web adresleri hazırlama

Her şey SEO için! (aka Güncelleme)

Bir süredir karalamalar.net ile ilgilenemiyordum. Bugün biraz vakit ayırmaya karar verdim ve bir kaç geliştirme/güncelleme yaptım. Artık UTF-8 üzerinden yayın yapıyoruz. Tüm yazıları ve yorumları UTF-8 e geçirmek çok zamanımı alacak diye korkuyordum ama ufak bir kopyala yapıştır işlemi ile çok kolay halloldu. Gerekli tüm dosyaları da UTF-8 formatına çevirdikten sonra etiketleme aşamasında ufak bir problem yaşadım ama bu problem sadece UTF-8 ile alakalı değildi.

İkinci bir değişiklik olarak artık yazılara başlıkları ile ulaşma şansımız var. Eskiden adres çubuğunda https://www.karalamalar.net/?p=69 vb şekillerde gözüken adresler artık https://www.karalamalar.net/kamil-koc-web-sitesini-yenilemis/ şeklinde gözükecek. Arama motorlarının daha iyi indekslemesi ve ziyaretçilerin bir yazıya dönüş yapmak istediklerinde tarayıcıların otomatik tamamlama özelliği sayesinde daha rahat erişebilmeleri için güzel bir değişiklik oldu.

Etiketleme sisteminde ufak bir güncelleme, veritabanında bir kaç iyileştirme çalışması da yaptım ve bir sonraki aşama için hazırım. Muhtemelen bir sonraki aşamaya bir altı ay sonra geçeceğim. :)