WordPress için Jetpack eklentisini kullananlar bir adım öne çıkabilirler mi? Gerek kendi sitemde, gerekse bir çok müşterimde Jetpack eklentisini kullanıyoruz. Özellikle yayıncılık sektöründeki müşterilerimin ilişkili içerikler ve çok okunan içerikler ihtiyaçlarını karşılamak için sağladığı çözümleri yoğun olarak kullanıyoruz.
Yazıyı okuduktan sonra Jetpack kurup, kullanmayı düşünenlere ufak bir uyarı; Jetpack çok fazla özelliğe sahip, bunların bir kısmı mevcut sitenizde olan özellikler ile çakışabilir, gereksiz olabilir ya da performansı olumsuz etkileyebilir. Tavsiyem önce Jetpack özelliklerini iyice öğrenip kendinize bir yol haritası çıkarmanız yönünde olacaktır. Sadece ihtiyacınız olan modülleri devrede bırakın ve performanstan ödün vermeyin.
Jetpack’in sağladığı özellikler harika, ek olarak sunduğu servisler de mevcut. Bunların bir kısmı ücretli servisler. Jetpack’i geliştiren Automattic firması da bu servisler/hizmetler üzerinden kazanç sağlıyor. Buraya kadar bir sorun yok, her şeyin ücretsiz olmasını beklemiyorum zaten. Jetpack çeşitli senaryolarda devreye giren bir dizi reklama sahip. Örneğin WordPress’in güncelleme sayfasına girdiğinizde size hemen yedekleme hizmetinin reklamını gösteriyor. Kimi zaman da sisteminizde var olan bir eklentiye alternatif servis sunabiliyor. Fakat bu reklamlar bir süre sonra rahatsız edici bir hal alabiliyor.
Ben şahsen, belirli bir işi yapmak için panelde ilerlerken, bir anda karşıma çıkıp konsantrasyonumu bozan bu reklamlardan hiç haz etmiyorum. Yönettiğim sitelerde Jetpack reklamlarını kapatıyorum. İşin güzel tarafı, tek bir satır kod ile reklamları kapatabiliyorsunuz. Her ne kadar reklamlardan haz etmesem de geliştirici ekibin bu konuda hassas davranması ve reklamların kapatılmasını tek bir ayara bağlamasını da takdir ediyorum.
Sözü kısa kesip hemen kod parçasını paylaşayım;
add_filter( 'jetpack_just_in_time_msgs', '__return_false' );
Code language: PHP (php)
Eğer özel bir tema ya da bir alt tema (child theme) kullanıyorsanız, bu kodu functions.php
dosyasının sonuna ekleyebilirsiniz. Eğer temanızda değişiklik yapamıyorsanız Code Snippets vb. eklentiler ile kod parçasını sitenize ekleyebilirsiniz. __return_false
nedir diye aklında soru işareti olan varsa, sizi de şöyle alalım.
Keşke Jetpack ekibi bu özelliği ayarlar bölümüne eklese de bizi zahmetten kurtarsa. :)