Bir süredir okuma alışkanlığı ve bu konuda yaptıklarım üzerine bir şeyler karalamak aklımdaydı ama bir türlü fırsat bulamadım. 2020 hedeflerimden biri düzenli olarak yazı yazmak. Eh hazır konum var, üstüne bir de bu konuyla ilgili soru almışım, daha fazla geciktirmeyeyim dedim.
Analitik bir insanım. Bunu çok kereler, farklı örneklerle gördüm. İşin içine sayılar, istatistikler vs. girince benim için daha ilgi çekici bir hale geliyor. En zor olaylar bile daha yapılabilir oluyor. 2019’da tekrar düzenli kitap okumaya ve GoodReads ile takibini yapmaya başladım. Hedefim haftada bir kitap okumaktı. Hedefimi tutturdum. 2020’de de aynı hedefle devam ediyorum ve şu ana kadar hedeften sapmadım.
Bu hedefi önüme koyarken “Yapabilir miyim?” sorusu elbette geçti aklımdan. Yola çıkarken amaçlarımdan biri Karan’a da okuma alışkanlığı kazandırmak olduğu için motivasyonum baştan yüksek oldu. GoodReads ile işi sayılara dökmek ve takip etmek de tuzu biberi oldu.
Nasıl haftada bir kitap oku(mu)yorum?
Evet, hedefim haftada bir kitap okumak, ama bunu tam olarak bu şekilde uygulamıyorum. Aynı anda bir kaç kitap okuduğum için, bir kitabı bir haftada bitirmek yerine aylık hedefi tutturmaya yönelik hareket ediyorum. Birden çok kitabı aynı anda okumanın ruh haline göre kitap seçebilmek gibi çok güzel bir avantajı var. Tabi bu okuma düzeni herkese uymayabilir. Tercih meselesi.
Kitaba başlarken okuyacağım sayfa sayısına bakıyorum ve bu sayıyı yediye bölüyorum. Çıkan değeri beşin katı olacak şekilde yukarı yuvarlıyorum. Bu bana kitabı bir haftada bitirmek için her gün bu kitaptan en az ne kadar okumam gerektiğini gösteriyor. Bu değeri küçük bir yapışkanlı kağıda yazarak kitapta kullanacağım ayraça yapıştırıyorum. Böylece kitabı okurken tekrar tekrar aynı hesabı yapmama gerek kalmıyor.
Günlük hedefimin olması, hedefi tutturduğumda okumayı bıraktığım anlamına gelmiyor. Bu günlük hedefler haftada bir kitap hedefime ulaşmak için gerektiğinde iteleyici bir güç oluyor. Örneğin bazen yoğunluktan gün içinde kitap okuyamadığım olursa, o günün hedefini tutturmak için mümkünse akşam saatlerinde zaman yaratmaya çalışıyorum.
Bazen günlük hedefimi tutturamadığım da oluyor. Çok dert etmiyorum, çünkü çoğu zaman günlük hedefimin en az %20 üzerinde okumuş olduğum için aylık hedefim hala yapılabilir oluyor.
Okumak için zaman bulmak(?)
Başlarda kitap okumak için özel bir zaman aralığı belirlemeyi düşünmüştüm. Sonra gündelik yaşantımda bazı başka alışkanlıklarımı değiştirirsem kitap okumak için hayli hayli zaman bulabildiğimi gördüm. Bunlardan en önemlisi boş kaldığımda elime aldığım telefon/tablet gibi elektronik cihazlar yerine kitap okumak, bir diğeri de öğle molaları.
Toplu taşıma araçları ile ulaşım sırasında, bir yerde sıra beklerken vs. zamanımı hep yanımdaki elektronik cihaz ile geçirirdim. Hatta öyle ki, uzun süreceğini düşündüğüm yolculuklar için yanıma tablet alır, Netflix’ten izleyeceğim dizinin bir kaç bölümünü indirir, yola öyle çıkardım. Artık bunun yerine kitap okuyorum. Tek başına bu bile kitap okumak için inanılmaz zaman sağlıyor. Metro ve vapurda sorun yok ama bazen kötü şoför denk geldiğinde dolmuş ya da otobüste kitap okumak işkenceye dönüşebiliyor.
Öğle molalarımda sosyal medya, YouTube vb. sitelerde vakit öldürmek yerine kitap okumaya başladım. Hatta çok saran bir kitap okuyorsam yemeği yerken bir taraftan da kitap okuduğum oluyor.
Son olarak da televizyon yerine kitap okumayı sayabilirim. Zaten geleneksel anlamda bir TV izleyicisi sayılmam. Netflix ya da YouTube haricinde televizyonu yerli kanalları izlemek adına açmıyoruz. Bunu snob bir havayla söylemiyorum, sadece ailecek öyle bir alışkanlığımız yok. Hiç olmadı. Bu yüzden de televizyon izlemek yerine kitap okumak çok da zor olmuyor.
Karan’a okuma alışkanlığı kazandırmak
En önemli sebebim Karan’a okuma alışkanlığı kazandırmak olduğu için, akşamları kitap okuma saati yapmaya çalışıyoruz. Dürüst olmak gerekirse bu konuda çok başarılı değiliz. Karan da çok kitap okuyor ama gözlemlediğim kadarıyla zamanını kendisi yönetmeyi seviyor. Okuduğunu gördüğüm için de çok üzerine gitmiyorum açıkçası. Yine de bu konuda ipleri çok boşlamış değiliz.
Okulunun da güzel bir uygulaması var. Her ay başında kitap okuma çizelgesi veriyorlar. Her gün okudukları kitabın ismini, sayfa sayısını ve tarihi bu çizelgeye not düşmeleri gerekiyor. Biz de veli olarak imza atıyoruz.
Kırpıntılar ve kitaba düşülen notlar
Normal şartlarda kitaplarda tahrifat yapmayı tercih etmiyorum. Bir kitapta beğendiğim bir yer olursa telefonumla ilgili bölümün fotoğrafını çekiyorum ve Evernote’ta kitap için bir not oluşturup, o not içinde saklıyorum. Çektiğim bu küçük fotoğraflara kırpıntı diyorum. Arada bir bu kırpıntıların üzerinden geçmesi çok keyifli oluyor.
Bilgi edinme, öğrenme amaçlı kitap okuduğum zamanlarda kimi zaman satırların altını yumuşak uçlu kurşun kalemle çiziyorum. Altını çizdiğim bölümü daha sonra tekrar bulabilmek için ilgili sayfaya ufak bir renkli kağıt yapıştırıyorum. Bu renkli kağıtları da, ihtiyaç halinde kolayca ulaşabilmek için ayraç üzerinde saklıyorum. Bu tip bir kitap okuyorsam genelde yanımda bir de minik kurşun kalem bulunduruyorum.
Son sözler
Burada anlattıklarım benim okuma alışkanlığı kazanmak için yaptığım ve yapmaya çalıştığım şeyler. Hepsi size hitap etmeyebilir ama “bu bana uyar” dediğiniz bir şeyler denk getirebildiysem ne mutlu bana.
Özet geç derseniz verebileceğim en önemli tavsiye şu olur;
Her zaman yanınızda, yakınınızda okuğunuz bir kitap bulundurun.
İmkanınız varsa bir e-kitap okuyucu edinin. Bu sayede yanınızda bir kütüphane taşıma şansınız olur.
Ve son olarak, GoodReads kullanın. Kullanmaya başlarsanız ya da zaten kullanıyorsanız da beni arkadaş olarak ekleyin. Kitaplar hakkında fikir alışverişi yapmayı seviyorum.
Emre değerli yorumların ve tavsiyelerin için teşekkür ederim. Aslında bende kitap okuma sürecinde ki sıkıntı, çabuk sıkılıyordum. Bu yüzden 2020 yılı için küçük hedefler koyarak başladım kitap okumaya. “Günde 10 sayfa kitap oku” gibi mikro bir hedef belirledim. Genellikle 10 sayfa ile kalmıyor ama yine de hedefi küçük tutarak bir zincir oluşturuyorsun ve sıkıldığın zamanlarda da seni zorlamamış oluyor. Senin planladığın gibi kitabı haftaya bölmeyi denesem de kitap okuma alışkanlığı kazanmak adına yine mikro hedefimi takip edeceğim. Devamında bu süreci aştığım da tavsiyelerini deneyeceğim. Soruma hassasiyetle cevap verdiğin için teşekkür ederim..