Okuma Listem - Ocak 2020

Okuma Listem – Ocak 2020

2019’da Karan‘a okuma alışkanlığı kazandırmak için yapmam gerekenin öncelikle kendi okuma alışkanlığımı geri kazanmam olduğunu fark ettim. Tekrar okumaya başlarken de bir süredir denk geldiğim bir web sitesini kullanmak için bu fırsat değerlendirdim ve Goodreads profilimi oluşturdum.

“Okuma Listem” serisindeki tüm yazılar

Goodreads ile okuma alışkanlığı edinme

Bilmeyenler için Goodreads okuduğunuz kitapların takibini yapabileceğiniz, sanal bir kütüphane oluşturabileceğiniz ve kitaplar etrafında sosyalleşebileceğiniz, ücretsiz hizmet veren, 2007’de kurulmuş bir web sitesi. İçinde yer alan ufak oyunlaştırma öğeleri ile, kitap okuma motivasyonunuzu da olumlu yönde etkileyebiliyor. Bunlardan en önemlisi yıllık okuma meydan okumaları.

Yıllık olarak kendinize bir hedef belirliyorsunuz. Kitap okudukça ve servisi kullandıkça, hedefinize ne kadar uyduğunuzu, geri kaldıysanız kaç kitap okuyarak hedefinizi tutturabileceğinizi size gösteriyor. Başkalarının hedeflerini görebiliyor, onlara yorum ve beğenilerinizle destek olabiliyorsunuz.

Ben de 2019 Mayıs ayında web sitesini kullanmaya başladığımda, kendime haftada bir kitap okuma hedefi koydum, yani yılda 52 kitap okumak için kendime meydan okudum. Yılın başında bu kararları vermiş olup, bu hedefi koymuş olsaydım inanıyorum ki hedefimi tutturacaktım. Fakat 4,5 aylık sürede okumadığım, birikmiş 18 kitabı kalan süreye yediremedim ve 2019’u 34 kitap ile bitirebildim. Bunu bir başarısızlık olarak görmüyorum. En nihayetinde haftada bir kitap hedefimi tutturmuş oldum.

ve 2020’de okuma durumum

2020 yılında da bir önceki meydan okumamı tekrarladım. Kararlı bir şekilde haftada bir kitap okuyorum. Yoğun bir tempoda haftada bir kitap nasıl okunur konusuna da umarım yakında ayrı bir yazı ile değineceğim.

Beni bu yazıyı hazırlamaya iten ise, Tarık‘ın Ocak ayı raporunu görmem oldu. Hem kendi güncemi tutmak, hem de belki bir zincir başlatırız, başkalarına örnek oluruz diye düşünerekten yazıyı hazırlamaya giriştim. Konsept de hoşuma gitti. Umarım sonraki aylarda da devam ettirebilirim.

Gelelim Ocak ayında okuduğum kitaplara;

Karmaşık Duygular – Stefan Zweig

Zweig‘dan ilk okuduğum kitap Satranç olmuştu ve o zaman da en kısa sürede diğer kitaplarını da okuyacağımı yazmışım. Gerçekten de farklı bir tarzı var. Akıcı bir dili var ve gereksiz uzatmadığı hikayelerini okuması çok keyifli. Karmaşık Duygular yazıldığı yıllar göz önüne alındığında oldukça cesur bir kitap. Keyfinizi kaçırmadan kitap hakkında çok şey söylemek kolay değil, bu yüzden kitabın ön sözünden şu parçayı buraya bırakacağım;

Bedensel haz olmadan aşk olur mu?

Meltem Arıkan

Puanım: ★★★★★

Büyük Düşünmenin Küçük Kitabı – Richard Newton

Kitaplığımın “Kişisel Gelişim/Motivasyon” bölümünde yer alan bir çok kitaptan biriydi ve açıkçası bu kitaplara bir miktar şüpheyle yaklaşıyorum. Yine de içinden işime yarayacak ne varsa alırım mantığı ile hızlı bir şekilde okuyup bitirdim. Zaten ilerlemekte olduğum yolda, attığım adımlarla kitapta anlatılanlar arasındaki benzerlikler ve farklar üzerine düşünme fırsatı verdi. Kötü olmasa da bir baş yapıt olarak sayamayacağım bir kitaptı.

Puanım: ★★★★☆

İkinci Cahillikler Kitabı – John Lloyd/John Mitchinson

DYG’de beraber çalışma fırsatı bulduğum sevgili arkadaşım Onur Kaya’nın çevirmenliğini yaptığı ve bana hediye ettiği, İkinci Cahillikler Kitabı 2011’den beri kitaplığımda bekliyormuş. “Bilmediklerimiz ve -hala- yanlış bildiklerimiz” şeklinde nitelendirdikleri bir çok bilgiyi, her biri 2-3 sayfayı geçmeyecek şekilde iletmişler. İngiltere’ye özgü çok fazla bilgi vardı ve bunlardan bir kısmı orada yaşamıyorsanız sizin için ilgi çekici olamayabileceğinden sıkıcı olabiliyordu. Yine de okuması keyifli bir kitap.

Puanım: ★★★★☆

Bazen Olmaz – Özlem Gürses Tatar

Bazen Olmaz 10 farklı tanınmış ismin başarısızlık hikayelerini anlatan bir kitap. Bu isimlerden bir kaçı bulundukları noktaya sıfırdan yola çıkarak ulaşmış, kendilerini yoktan var etmişken, çoğu zaten zengin ve köklü ailelerde doğmuş, düştüklerinde altlarında yumuşak yastık bulabilecek kişiler. Haliyle hikayeler de kimi zaman yavan kalabiliyor.

Arda Turan ile ilgili bölümü okumakta zorlandım. Dunning-Kruger etkisine örnek olabilecek bir bölüm olmuş. O bölümü okumasanız da çok bir şey kaybetmezsiniz diye düşünüyorum…

Puanım: ★★★☆☆


Düzenli okuma alışkanlığını tekrar kazanmış olmanın heyecanıyla, umarım tekrar düzenli yazma alışkanlığımı da geri kazanırım umuduyla bu yazının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Şubat sonunda görüşmek üzere.

Kapak görseli için kullandığım şablonu freepik.com’dan edindim, yaratıcısı: timmdesign

“Okuma Listem – Ocak 2020” üzerine 3 yorum

  1. Gerçekten haftada 1 kitap okumayı nasıl başarıyorsunuz bu konuda benide aydınlatırsan sevinirim :) 2020 yılında bende ara vermeden kitap okumaya başladım ancak haftada 1 kitap okumak konusunda bilgi verirsen ayrıca memnun olurum. Sevgiler..

Yorumlar kapalı.